Duurzaam bouwen en wonen belangrijk voor Limburg

Er moeten méér duurzame woningen worden gebouwd.

Dat is een kreet waarvan de Limburgse media vol staan. Gaat het dan alleen nog maar om het bouwen?  Nee, duurzaam wonen is eigenlijk veel belangrijker. Het is natuurlijk fantastisch als een huis duurzaam en energie neutraal wordt gemaakt. Maar hoe bereik je eigenlijk hoe je huis energie neutraal woont? Wonen limburg, de grootste woningbouw coöperatie is in 2016 genomineerd voor de duurzaam bouwen awards. Deze awards bestaan uit:

  • Categorie: meest duurzame project
  • Categorie: meest duurzame woningcorporatie
  • Categorie: meest duurzame gemeente
  • Publieksprijs

Helaas is Wonen Limburg niet in de prijzen gevallen.  Het feit dat ze genomineerd zijn geeft wel aan dat men duurzaam wil zijn. Een voorbeeld van duurzaamheid op het gebied van wonen is de Heijmans one. Een woonunit voor één tot twee personen. Bekijk deze hier op youtube.

Duurzaam Wonen, hoe doe je dat?

Duurzaam wonen schreeuwen we voluit, maar doen we dat dan ook echt of is hier verandering van ons leefgedrag voor nodig. We willen allemaal ons huis modern inrichten en aanpassen aan de woonmode van deze tijd. Wat we de laatste twee decennia hebben gezien dat er steeds meer ‘wegwerp’ meubelen en decoratie ons land binnenkomt.  Deze producten komen voornamelijk uit Azië.  Men vervangt deze om de paar jaar. De foot print die deze producten achter laten is gigantisch groot en het zorgt voor een enorme milieu belasting. Niet alleen het produceren en transporteren, maar ook nog eens de vuilnis verg die men achterlaat.  Wat je hier aan kunt doen is duurzamere producten kopen welke langer meegaan. Dat scheelt op termijn ook nog eens in je eigen portemonnee. Een goed voorbeeld is het gebruik van een goede raamdecoratie. Denk hierbij eens aan een verduisterend rolgordijn voor de slaapkamer. Als dit van goede kwaliteit is, kan het stof wel 10 jaar meegaan. Het is dus niet nodig om elke paar jaar iets nieuws te kopen.  Duurzame rolgordijnen zoals hier  worden aangeboden kun je bovendien ook nog eens mooi af laten werken. Zo zijn ze blijvend van waarde in een interieur.